Kryptovaluta info – så kommer du igång

Oavsett om du är en erfaren investerare eller precis börjat månadsspara i din första fond är kryptovaluta något du troligtvis hört talas om. Kryptovaluta har blivit ett allt mer populärt alternativ att fylla ut portföljen med och i dagsläget är det Bitcoin som ligger högt upp på listan. Att handla med krypto är dessutom inte lika svårt idag som det var förr och det finns ett flertal olika plattformar att välja mellan.

Investera i kryptovaluta

Tittar man på värdet på en Bitcoin är det inte svårt att förstå varför det är intressant för den som vill tjäna pengar. Under 2021 låg värdet för en Bitcoin på hela 465.000 kr och för varje dag som går ökar det bara mer och mer. Med kryptovaluta kan du dessutom sköta transaktioner privat, utan att centralbankerna ska in och styra.

Kort och gott kan man säga att det finns två olika sätt att gå tillväga för den som vill handla med krypto. Här kan du antingen välja att handla via certifikat hos en professionell nätmäklare, men du kan också köpa ”riktig” krypto.

Handla certifikat – Väljer du att handla krypto via certifikat är det en nätmäklare som du behöver använda dig av. Några exempel på populära nätmäklare är bland annat Nordnet och Avanza. Det populäraste alternativet idag är Bitcoin XBT, men andra varianter är också förekommande. Med ett certifikat är det inte du som äger själva kryptovalutan, utan du äger istället ett certifikat som sedan följer kursen på hur valutan utvecklas.

Köp riktig krypto – Vill du inte köpa ett certifikat kan du istället handla krypto ”på riktigt”. Den här metoden lämpar sig inte för den som är nybörjare, eftersom det är knepigare att komma igång. Dock är det ett bra sätt för dig som vill lära dig så mycket som möjligt om krypto på kort tid. Istället för en nätmäklare använder du då en kryptomäklare som är expert inom ämnet, t.ex. Coinbase, Binance eller Trijo. Observera att detta är ett mer riskfyllt alternativ där du behöver en privat wallet.

Olika kryptovalutor att välja mellan

Trots att Bitcoin är den mest populära och kända kryptovalutan att investera i är det inte det enda alternativet. I takt med att kryptovalutor har blivit större har också utbudet ökar. Att lista alla skulle ta för lång tid och därför har vi istället valt ut några av de främsta. Här kan du hitta mer https://kryptovaluta.info/sv och mer om hur det fungerar.

  • Bitcoin – Bitcoin är den kändaste och mest eftertraktade krypton idag. Bitcoin diskuteras flitigt och är en virtuell valuta som de flesta känner till. Valutan grundade år 2009 och var också valutan som startade hela intresset för den nya och moderna teknologin.
  • Ethereum – Ethereum, även känt som Ether, kommer Bitcoin hack i häl. Här fokuserar man på kontrakt istället för att använda krypton som en vanlig valuta för köp och sälj.
  • Ripple – Ripple skiljer sig en aning från andra kryptovalutor, eftersom den fokuserar på finansinstitutet av större slag, t.ex. som banker. Några av deras kändaste avtal idag har de med Santander, American Express och Bank of America.

Ränteavdrag på lån – så funkar det!

Det är inte alla som vet att det är möjligt att i deklarationen göra avdrag för den ränta man betalat på sina lån under året. Men det stämmer alltså – du kan få tillbaka upp till 30 procent av den ränta du har betalat.

I denna artikel går vi igenom hur ränteavdraget fungerar och vad du behöver tänka på. Häng med!

Nöjd man som fått pengar tillbaka på räntan

Lån som omfattas av avdraget

Ränteavdraget kan göras på i stort sett alla typer av lån. Som exempelvis bolån, snabblån, privatlån och så vidare. Det görs i samband med deklarationen och varje långivare ska rapportera in hur mycket du betalat till denne i ränta under året. Det kommer alltså vara förtryckt i deklarationen. Skulle du uppleva att någon uppgift saknas eller är felaktig kan du alltid korrigera detta på din deklarationsblankett.

Det finns ett lån som är undantaget från ränteavdraget och det är ditt CSN-lån. Detta beror på att räntan på detta lån redan är mycket låg – under 2019 var räntan på studielån endast 0,19 procent.

Så fungerar avdraget

Ränteavdraget är alltså på 30 procent av den ränta du har betalt in, upp till ett belopp på 100 000 kronor. Har du betalt mer än 100 000 kronor i ränta får du dra av 21 procent från det överstigande beloppet.

Det är på den nominella räntan som avdraget får göras. Det innebär att du inte får göra avdrag för exempelvis uppläggningsavgifter, aviavgifter eller förseningsavgifter. Du kan därför tjäna på att välja en långivare med större del nominell ränta och lägre avgifter – så länge den effektiva räntan är densamma!

Det är också bra att känna till att du bara får dra av ränta för det belopp du faktiskt betalt in (inte för vad du skulle ha betalat) och endast för den ränta du betalt in under det gångna året.

Om du har ett lån där du är betalningsskyldig tillsammans med någon annan kommer ränteavdraget göras automatiskt även för detta lån. Den inbetalda räntan kommer då fördelas 50/50 mellan er. Om ni är nöjda med denna fördelning behöver inga ändringar göras, men det går att justera vid behov.

Det kan till exempel vara bra om den ena parten betalat räntor på över 100 000 kronor, medan den andra partens räntor understiger 100 000 kronor. På så vis kan det vara mer fördelaktigt att flytta över avdraget till den vars räntekostnader understiger 100 000 kronor för att kunna dra av 30 procent på allt.

Därför är det populärt med lån utan UC

Lån utan UC är för många låntagare synonymt med ett lån helt utan kreditupplysning, vilket inte är fallet. Enligt svensk lag måste varje långivare ta en kreditupplysning på en potentiell låntagare, innan denne beviljas – eller nekas – en kredit. Så vad innebär då egentligen lån utan UC och varför är det populärt?

UC står för Upplysningscentralen och är det kreditupplysningsföretag som alla större banker använder sig av. Det är också det upplysningsföretag som brukar användas när man tar lån på större summor. Det finns dock flera andra kreditupplysningsföretag på marknaden, som till exempel Bisnode och Creditsafe.

När en kreditupplysning görs hos ett kreditupplysningsföretag kommer denna upplysning registreras hos dem. Att ha många sådana registrerade är negativt för ens kreditbetyg och kan innebära en högre ränta och sämre lånevillkor. Däremot registreras kreditupplysningen inte hos något annat upplysningsföretag.

Eftersom UC är det företag som används av bankerna – till exempel när man vill ta ett bolån – kan det därför vara bra att låna mindre summor utan UC. På så sätt förblir kreditbetyget där obefläckat.

Kreditupplysning och kreditbetyg

Vid en kreditupplysning får man ett visst betyg och detta grundar sig på en rad olika aspekter, så som tidigare betalningshistorik,aktuella skulder, hur hög årsinkomst man har deklarerat och så vidare.

Något som väger relativt tungt i detta betyg är antalet kreditförfrågningar. Ju fler förfrågningar man har, desto sämre kreditbetyg får man. Detta eftersom ett stort antal kreditförfrågningar kan innebära att låntagaren har en benägenhet att ta många lån och i slutändan kan få svårt att betala tillbaka alla dessa.

En person med väldigt många kreditförfrågningar i sin kreditupplysning kommer därför med största sannolikhet att bli nekad ett lån, eller åtminstone får betala en mycket hög ränta. För att inte få fler förfrågningar i sin U, är det då många som väljer att ta ett lån hos en aktör som erbjuder lån utan UC.

Det vill säga lån från aktörer som gör sina kreditupplysningar via en annan aktör än UC. På så vis kan de ta lån utan att det påverkar deras kreditvärdighet hos UC. Det kan vara en fördel om de längre fram har tänkt teckna till exempel ett bostadslån eller ett annat större lån där UC används vid kreditprövningen.

5 smarta tips för dig med tankar på privatlån

Är det dags att ta lån? Kanske har du länge funderat på att återuppta renoveringsprojektet som inte blev klart förra sommaren? Eller överväger du att byta ut bilen med taskig motor mot en sprillans ny? I denna artikel hittar du 5 smarta tips på saker du bör ha i åtanke innan du tar ett privatlån.

Tänker på privatlån

1. Se över dina inkomster och utgifter

Innan du beslutar dig för att ta ett lån är det värt att se över din ekonomiska tillvaro. Hur mycket har du i inkomst varje månad? Hur stora är dina utgifter? Har du en tight budget är det kanske inte läge att ta ett stort lån då lånekostnaderna kan bli höga. I sådana fall är det bättre att ta ett lite mindre lån eller helt enkelt avvakta tills du har en stabilare ekonomi.

2. Kontakta låneförmedlare

Idag finns en hel uppsjö av låneförmedlare som är en googling bort och som kostnadsfritt hjälper dig se över vilka lån med rimlig ränta som passar dig, baserat på dina förutsättningar och inkomstkälla. Genom att använda dig av en låneförmedlare får du dessutom låneerbjudanden från flera banker på en gång.

3. Finns det rimliga skäl att ta lån?

Innan du börjar kontakta flera banker och låneförmedlare kan det vara bra att fundera över varför du behöver lånet. Är det för en livslång investering som en bostad eller en bil? Då kan det vara värt att överväga ett privatlån. Om du behöver pengar till shopping eller en resa kanske det är bättre att spara.

4. Se över återbetalningstiden

Banker som erbjuder lång löptid anses ofta som något positivt men eftersom du betalar ränta varje månad innebär en längre återbetalningstid att det finns fler månader för långivaren att håva in räntekostnader på. Alltså innebär det att den totala lånekostnaden blir högre.

Däremot är fördelen med en lång löptid att avbetalningen också delas upp på fler månader, vilket gör att månadskostnaden blir lägre. Detta kan locka många till att välja en längre löptid än de behöver. Se över vad som är en realistisk löptid utifrån din ekonomi och håll dig till den.

5. Läs igenom avtalet noga

Innan du tecknar ett låneavtal bör du noga gå igenom det och se så att det inte finns några dolda kostnader. Det kan handla om administrations-, uppläggnings- eller aviavgifter.

Ett exempel på en sådan situation är vid räntefria avbetalningsköp, ex. för en TV, där många andra avgifter istället tillkommer som gör att köpet blir dyrt trots att det inte har någon ränta.

H&M satsar på nätet

P12 är En jättelik digital outlet, en helt ny digital plattform där de skall sälja kläder till starkt rabatterade priser. De köper upp partier från andra klädhandlare för att sälja vidare på plattformen, lite som 1988 års Galne Gunnars konceptet men nu i digital form. Detta är en strategi för att få fart på den digital marknaden, vd:n på H&m har varit under stor press, då resultatet fjärde kvartalet pekade på en försäljningsförlust med 2 %, och därav denna digitala satsning som skall övertyga H&M investerare, att detta är medlet för att få fart på tillväxten igen.

Det planeras att sälja märkeskläder till reapriser, och de skall redan ha ett 60-tal varumärken som har anslutit sig, och inte helt överraskande, NA-KD en av Nordens mest växande nät modebutik,skall vara en av dem som har hoppat på,dessa vill de säkert ha med sig redan från start. Kontoret I Mall of Scandinavia, bjuder på fina stora kontorsytor och med ett 100-tal platser, och det råder full aktivitet på plats. Till sist skall nämnas att H&M inte har lämnat några kommentarer som helst på att detta kommer ske, H&M har många nya projekt igång och lämnar inga kommentarer om detta innan de lanserar dem, så vem vet när hemligheten släpps?

Samarbete mellan Indien och Sverige

Frågan om ett hållbart samhälle är viktigare än någonsin i dagens moderna tid, vilket gör att det ställs krav på en kraftig omställning i samhället.

I dagsläget betraktas Indien som världens snabbaste växande ekonomi med svenska företag som har etablerats där. Deras närvaro bidrar till att indiska företag genomför investeringar i Sverige. Detta samarbete mellan Sverige och Indien syftar till att skapa antalet jobb och högre tillväxt.

De två länderna har haft ett bilateralt samarbete mellan varandra sedan Indien förklarade sig själv självständig år 1947. Däremot har svenska företag haft sitt fäste i Indien långt tillbaka till 1920-talet. Under senaste åren har Sverige och Indien genomgått bilaterala avtal inom områden såsom tekniskt och vetenskapligt samarbete (2005), försvar (2009), hälsa (2009), miljö(2009) och förnybar energi(2010).

Då det förekommer ett starkt intresse mellan svenska och indiska företag att handla med varandra ledde detta till bildandet av Sweden-India Chamber Council (SIBC) år 2003. Snart därefter år 2007 beslutades att en svensk handelskammare (Swedish Chamber of Commerce India) i Indien skulle öppnas.

Indiens och Sveriges framtid

Nyligen tecknade Indien och Sverige ett avtal för att främja mer innovation. Sverige har beslutat att skjuta till närmare 50 miljoner kronor åt utveckling av startups vars fokus ligger på smarta städer och hållbar utveckling. I samband med detta avtal diskuterades om ett säkerhetsavtal där Sverige hoppas att kunna få ett utbyte av försvarsinformation. Detta blir nödvändigt för Sverige ska kunna sälja stridsflygplan till Indien. Dock vill Indien att planen tillverkas i Indien.

Utbudet av bostadsrätter minskar på Hemnet

En tydlig trend kan märkas i Hemnetutbudet under de senaste veckorna, utbudet av bostadsrätter har minskat drastiskt. Siffor på nedgången i utbud i storstäderna Göteborg och Stockholm visar på 25-30 procents minskning från början av februari till början av mars. Analyserna spretar med förklaringar dels mot att många som inte fick bud på önskade nivåer under hösten 2017 gjort nya försök efterårsskiftet, dels mot att framtiden inte visar på något som kan erbjuda ytterligare högre prisnivåer än dagens med ränteavdrag, bostadsbrist, låga räntor och högkonjunktur.

Historien upprepar sig

Kanske hade de mera rutinerade bostadssäljarna lärt från tidigare års införande av kravställningar från myndigheterna vilka resulterade i en hausse med pristopp en tid innan kravet eller förändringen trätt i kraft. Syftet med regeländringen då amorteringskraven infördes förra gången, då med 1 % amorteringskrav på lån överstigande 50 % av marknadsvärdet samt 2 % på del av lån överstigande 70 % av marknadsvärdet, var även då att begränsa hushållen skuldsättning samt förhindra en överhettning på bostadsmarknaden och minska risken för en bostadsbubbla. Resultatet blev dock att många, framför allt förstagångsköpare och unga familjer i behov av större bostäder, valde att köpa innan regeländringen trädde i kraft. Resonemanget verkade vara ”bättre att betala lite extra nu när vi fortfarande får låna”.

Utbudet framöver?

En spännande framtid står för dörren för Hemnetbesökare, bostadsletare och statistikälskare. Kommer utbudet fortsätta ligga på en lägre nivå eller kommer de som försökt sälja innan nya regelverket trädde i kraft få fel i sin analys? Ett som är säkert är att bostadsbristen i storstäderna finns kvar. Kanske kommer bostadsmarknaden helt enkelt att lugna sig och stabiliseras med lite längre försäljningstider och en marknadsläge som är mer förutsägbart.

Minska behovet att låna genom att investera

Om du söker vägar till att undvika lån och att bli skuldfri, kan faktiskt löpande investeringar i fonder vara ett tips du kan utforska. Investeringarna ger inga omedelbara effekter på din situation idag, men över tid kan du få en mer robust ekonomi genom att ta små steg och spara löpande i fonder och aktier. Flitigt sparande över tid ger, om det inte skulle uppstå en mängd omvälvande händelser på finansmarknaderna, mer i plånboken, och det är något alla kan ha nytta av.

Med internet har det blivit successivt lättare att investera i fonder och aktier. Nätmäklarna och storbankerna har plattformar med fondmarknader och aktiemarknader där du ganska enkelt kan göra köp och försäljningar. Den svåraste biten med att investera är emellertid inte att göra själva affärerna, utan att veta vad man ska investera i. För något år sedan dök den första automatiserade tjänsten för fondplaceringar upp. Den har sedan följts av ett antal andra tjänster som gör det mycket enkelt att spara i fonder och aktier. Avanza Auto och Nordnet Robosave är två av de mest använda tjänsterna idag.

Spara enkelt i fonder hos Avanza

Avanza Auto är ett koncept med sex olika fonder som du kan köpa andelar i. Fonderna består i sin tur av andelar i en stor mängd andra fonder. Alla fonderna har låga avgifter, så du behöver inte oroa dig för att stora delar av dina insättningar går rakt ner i fondbolagens fickor.

De sex alternativen är skapade för att ge dig sex olika risknivåer att välja mellan. Väljer du nummer ett på listan kommer du att få ta del av en mer blygsam, men samtidigt betydligt säkrare, avkastning. Denna fond innehåller framför allt räntefonder. Väljer du i stället specialfond nummer sex blir risken betydligt högre.

Du kan investera i dessa fonder via autogiro och månadsspar. Det som krävs är att du öppar en depå eller ett ISK-konto och sedan ställer in att du vill göra automatiska köp varje månad. Ditt sparande på sikt sker sedan automatiskt månad efter månad.

Skräddarsydda portföljer hos Nordnet

Nordnet har valt en lite annan approach än konkurrenten Avanza. I produkten, som går under namnet Robosave, behöver du inte själv välja mellan olika fonder. I stället gör en digital assistent det åt dig, detta utifrån vad du svarar på ett antal frågor som är tänkta att ge en bild av din riskvilja. Tycker du inte om att förlora pengar blir du automatiskt rekommenderad en portfölj med låg risk. Visar dina svar istället att du kan sova gott även om värdet på dina investeringar skulle minska kan du rekommenderas en portfölj med högre risk.

Precis som hos Avanza kan du sätta upp ett månadssparande med automatiska dragningar och automatiska köp. Det finns emellertid ett litet problem, och det är att du måste börja med att sätta in minst 5000 kr. Först när du har gjort det kan du anmäla autogiro.

Slutkommentar: Att investera i fonder och aktier garanterar inte att dina pengar kommer att öka i värde. Värdet på dina pengar kan både gå upp och ner. Innan du börjar investera, se till att du är medveten om detta faktum.

Jobba med din ekonomi efter semestern

Har du börjat jobba efter semestern eller har du någon eller några veckor kvar? Är plånboken långt ifrån välfylld, eller vet du inte ens hur mycket du har att röra dig med? Du kan då med fördel göra en liten insats för att få lite bättre koll på ekonomin och dessutom ta steg för att säkra att du undviker ekonomiska problem när höststormarna börjar dra in.

Baksmälla efter semestern

Det är lätt hänt att ekonomin inte prioriteras till hundra procent under sommarmånaderna. Vem vill egentligen tänka på bolån och kreditkortsräkningar när man ska njuta av en välbehövlig semester? Utgifterna kan dra iväg och tillsammans med någon eller några oförutsedda utgifter av mer akut karaktär kan man sitta med extra skulder som ska betalas inom kort. Augusti är i sig en månad som kan vara lite besvärlig ekonomiskt bland annat i samband med skolstart för barnen och liknande.

Oavsett om du har en blygsam eller stor ekonomisk baksmälla efter sommaren gör du klokt i att jobba med ekonomin. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att du som genom ett trollslag får koll på ekonomin.

Gå igenom nuläget

För att inte drabbas av ett chocktillstånd när räkningarna dimper ned i brevlådan i mitten av augusti är det bra att du gör en nulägeskoll. Vad har du på kontot? Hur mycket får du i lön, bidrag, med mera, den 25 augusti? Vilka räkningar vet du ska komma? Hur använde du kreditkortet under juli?

Summera sedan inkomsterna och ställ dem mot utgifterna. Går det inte jämnt upp? Behöver du spara pengar och/eller tjäna extra pengar för att klara av de första månaderna efter semestern utan att behöva låna eller handla på kreditkortet? Då är enkla tips att cykla, gå eller åka kollektivt istället för att ta bilen, planera maten och köpa billigare mat samt frysa eller säga upp abonnemang. Det finns stora pengar att spara på att verkligen hålla igen på utgifterna under en tid. Räcker det ändå inte? Då kan du ta din buffert i anspråk.

Har du ingen buffert? Då är ett alternativ att försöka få loss pengar genom att sälja saker på auktionssajter eller i köp och sälj-grupper på Facebook. Ett annat alternativ är att helt enkelt be snällt om att få uppskov med betalning av någon räkning. Det är faktiskt inte helt omöjligt att få en sådan förfrågan beviljad.

Planera fram till jul

När du har gjort nuläget klart för dig och börjat vidta åtgärder för att hantera det bör du också kika några månader framåt i tiden. Gör du inte det kan varje månad bli en ”brandsläckning” och det är något som garanterat ger upphov till stor stress.

Det första du ska göra är att lägga upp en budget. Vad kommer in varje månad och vart brukar dessa pengar gå? Finns det möjlighet att skruva på antingen inkomsterna eller utgifterna, eller både och? Det är givetvis enklare att skruva på utgifterna!

Det andra du ska göra är att planera för framtiden. Är det klokt att fylla på bufferten? Kan du betala av lite extra på ett privatlån för att snabbare bli skuldfri? Har du möjlighet att pruta på dina bolån? Kan du byta till en billigare bil? Dessa är exempel på frågor som du kan ställa dig själv för att analysera och jobba med din ekonomi så att den blir mer motståndskraftig i framtiden.

Utnyttja rotavdrag – se upp med det här

Rotavdraget har inneburit en mindre revolution för dem som vill göra investeringar i bostaden eller fritidsbostaden för att öka fastighetens värdet och/eller öka komforten och trivseln. Att få en rabatt av en stor del (tidigare 50%, numera 30%) av arbetskostnaden är lockande och antalet renoveringar och tillbyggnader runt om i landet har skjutit i höjden sedan införandet 2009.

Det är svårt att som privatperson göra fel med rotavdraget. Det är nämligen hantverkarens uppgift att göra beräkningen och skicka in uppgifter till Skatteverket. Det finns dock ett par saker att uppmärksamma och tänka på för att se till att det inte uppstår några problem med avdraget. Om du ska utnyttja rotavdraget för en renovering eller tillbyggnad under sommaren, kontrollera att du/ hantverkaren är extra noga med nedan spörsmål.

Rot räknas endast på arbetskostnaden

Rotavdraget handlar enbart om en skattreduktion för själva arbetskostnaden. Något avdrag för material får inte göras. Inte heller kan avdrag göras för hyra av maskiner, slitage på verktyg och liknande mer indirekta kostnader. På samma sätt får inte heller resekostnader eller parkeringsavgifter räknas med. Det är hantverkarens timdebitering som är i fokus.

Rut och rot – samma pott av avdrag

Utnyttjade rot- och rutavdrag slås ihop för varje kalenderår och varje myndig privatperson kan få maximalt 50 000 kr i avdrag årligen. Om du köper tjänster för vilka du har rätt till rutavdrag är det en god idé att se hur stor del av din pott som du redan har tagit i anspråk innan du anlitar en hantverkare för ett rotarbete. Om du vill räkna lite snabbt kan vi nämna att maximalt rut- och rotavdrag på 50 000 kr motsvarar en arbetskostnad på ungefär 165 000 kr.

Samtidigt bör nämnas att det faktum att avdragen är personliga gör att du som är gift eller sambo tillsammans med din partner kan få avdrag på upp till 100 000 kr per år. Om du loggar in på dina sidor på Skatteverket kan du se precis hur mycket av rotavdraget som du har kvar att utnyttja.

Betala det rabatterade priset direkt

Om rotavdraget inte finns med på fakturan från hantverkaren, och du betalar fullt pris, har du ingen rätt att få avdrag. Det gäller alltså dels att du konkret avtalar med hantverkaren om att du vill ha avdrag, dels kontrollerar fakturan noga innan du betalar den.

En sak många missar är att kontrollera vems personnummer hantverkaren har angett på fakturan. Om du inte meddelar annorlunda kommer den som har beställt arbetet att stå som betalningsmottagare. Har du tidigare under året begärt rot- eller rutavdrag och därmed kanske har en begränsad del av din avdragspott kvar att utnyttja kan det kanske vara en idé att se till att din partner står som betalningsmottagare. Allt beror givetvis på värdet av det arbete du beställer.

Hantverkaren får ej vara närstående

Grundtanken bakom rotavdraget är att stimulera verksamheter inom bygg och renovering samt att minska anlitandet av svart arbetskraft. Av den anledningen finns en tydlig reglering kring hur relationen mellan beställare och utförare får se ut. Kort sagt får du inte göra rotavdrag om den som utför arbetet är en till dig närstående person. Givetvis finns dock inget hinder för att närstående utför arbete och fakturerar dig för hela kostnaden. Skatteverket har tagit fram en lång lista på vilka personer som ska räknas till dig närstående (hittas här).