5 smarta tips för dig med tankar på privatlån

Är det dags att ta lån? Kanske har du länge funderat på att återuppta renoveringsprojektet som inte blev klart förra sommaren? Eller överväger du att byta ut bilen med taskig motor mot en sprillans ny? I denna artikel hittar du 5 smarta tips på saker du bör ha i åtanke innan du tar ett privatlån.

Tänker på privatlån

1. Se över dina inkomster och utgifter

Innan du beslutar dig för att ta ett lån är det värt att se över din ekonomiska tillvaro. Hur mycket har du i inkomst varje månad? Hur stora är dina utgifter? Har du en tight budget är det kanske inte läge att ta ett stort lån då lånekostnaderna kan bli höga. I sådana fall är det bättre att ta ett lite mindre lån eller helt enkelt avvakta tills du har en stabilare ekonomi.

2. Kontakta låneförmedlare

Idag finns en hel uppsjö av låneförmedlare som är en googling bort och som kostnadsfritt hjälper dig se över vilka lån med rimlig ränta som passar dig, baserat på dina förutsättningar och inkomstkälla. Genom att använda dig av en låneförmedlare får du dessutom låneerbjudanden från flera banker på en gång.

3. Finns det rimliga skäl att ta lån?

Innan du börjar kontakta flera banker och låneförmedlare kan det vara bra att fundera över varför du behöver lånet. Är det för en livslång investering som en bostad eller en bil? Då kan det vara värt att överväga ett privatlån. Om du behöver pengar till shopping eller en resa kanske det är bättre att spara.

4. Se över återbetalningstiden

Banker som erbjuder lång löptid anses ofta som något positivt men eftersom du betalar ränta varje månad innebär en längre återbetalningstid att det finns fler månader för långivaren att håva in räntekostnader på. Alltså innebär det att den totala lånekostnaden blir högre.

Däremot är fördelen med en lång löptid att avbetalningen också delas upp på fler månader, vilket gör att månadskostnaden blir lägre. Detta kan locka många till att välja en längre löptid än de behöver. Se över vad som är en realistisk löptid utifrån din ekonomi och håll dig till den.

5. Läs igenom avtalet noga

Innan du tecknar ett låneavtal bör du noga gå igenom det och se så att det inte finns några dolda kostnader. Det kan handla om administrations-, uppläggnings- eller aviavgifter.

Ett exempel på en sådan situation är vid räntefria avbetalningsköp, ex. för en TV, där många andra avgifter istället tillkommer som gör att köpet blir dyrt trots att det inte har någon ränta.