Privatlån

privatlån

 

Privatlån är ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet, som du kan förfoga över helt och hållet enligt eget skön. Du behöver alltså inte ange varför du vill låna. Privatlån är idag det absolut vanligaste lånet på grund av dels just denna aspekt, dels att spannet mellan lägsta och högsta lånebelopp är så pass stort.

Ett privatlån kan användas för såväl relativt sett mindre utgifter som köp av en bättre begagnad bil eller en resa för två som en mycket omfattande renovering av villan eller fritidshuset. Det är även den bästa låneformen om du t.ex behöver låna till en kontantinsats vid köp av en ny eller dyrare bil samt vid köpa av hus eller bostad.

Privatlånet – ett flexibelt lån

Privatlånet medger inte bara flexibilitet när det gäller lånebeloppets storlek. Lånet är flexibelt också när det gäller låneperioden. När du ansöker om ett privatlån kan du normalt ange en återbetalningstid på minst mellan 12 och 60 månader (1-5 år). För större belopp kan återbetalningstiden vara så lång som 12 år. Emellertid är det självklart bättre ju kortare låneperioden är – ju kortare låneperiod, desto lägre totala kreditkostnader.

Vad gäller lånebeloppet kan du i regel välja ett belopp på mellan 20 000 kr och 350 000 kr. Det finns dock inga garantier för att du blir beviljad det lånebelopp du ansöker om. Allt hänger på resultatet av den kreditprövning långivaren gör. Kreditprövningen avgör också vilken ränta du kommer att få betala på lånet.

Låneförmedling för bättre lån

Det är ingen överdrift att påstå att det finns upp emot 100 kreditgivare i form av banker, finansbolag och kreditinstitut som erbjuder privatlån. Det är således en grannlaga uppgift att identifiera det erbjudande om privatlån som kan sägas vara mest lämpat för dig. Lyckligtvis behöver du inte spendera timmar framför datorn för att leta rätt på rätt lån. Du kan i stället välja att vända dig till en låneförmedlare som gör jämförelserna åt dig och som dessutom ger dig de bästa erbjudandena utifrån din nuvarande ekonomi. En annan fördel är att antalet kreditupplysningar begränsas till en (1) om du går via en låneförmedlare. Det är gratis att anlita en låneförmedlare på nätet och att göra det kan rekommenderas.

Vilken låneförmedlare du vänder dig till när du vill ansöka om ett privatlån spelar mindre roll, men det kan vara en idé att ändå titta in hos några av dem när du ansöker, detta eftersom de olika låneförmedlarna kan erbjuda egna kampanjer emellanåt. Till exempel kan du inte sällan hitta erbjudanden om att slippa uppläggningsavgifter vid godkänt lån.

Flexibla krediter

Sist men inte minst kan det vara en idé att säga något om den lån/kredit-hybrid som har uppstått på senare tid. Det finns idag ett par kreditgivare som har tagit fram kreditprodukter som fungerar som mellanting mellan privatlån och kreditkort. Vad det handlar om är att du ansöker om en kreditram och, om du blir godkänd som kredittagare, får en löpande kredit som du kan utnyttja när och hur du vill. Räntan på denna typ av kredit blir normalt något högre än vad den blir på ett mer regelrätt privatlån men den är samtidigt lägre i jämförelse med snittet bland kreditkortsräntor.