Billån

finansiera bil med billån

Det finns några saker i livet som kräver större kontantinsatser. Hus, lägenhet, barn och bil. Den här artikeln är tänkt att beskriva vad du bör tänka på då du tar ett billån. Det finns nämligen (precis som med de flesta lån) en hel del att tänka på och börjar med kontantinsatsen.

Kontantinsats

Då du ska införskaffa en bil är det din kontantinsats som avgör hur mycket pengar du får låna (vilket påminner lite om ett lägenhetsköp). Till skillnad från mäklarfirmor som säljer lägenheter är det faktiskt möjligt att låna hos bilhandlaren men det kräver ofta en 20 procentig kontantinsats. Banken är också en möjlighet men de kräver samma procent som bilhandlaren. Du kan också låna privat till hela summan men det brukar innebära en större ränta. Hur ser din ekonomi ut? Vilket lån passar dig bäst? Sådana saker bör du gå igenom till att börja med.

Återbetalning

Naturligtvis blir det lånet en månatlig kostnad men det är inte enkom styrande. Med ett bilinköp tillkommer en hel del andra kostnader som besiktning, bensin, försäkringar och annat. Därför är det viktigt att du gör en total kalkyl på vad bilköpet kommer innebära totalt för din ekonomi.

En annan aspekt du bör ta ställning till är hur du betalar av lånet.

Det är inte bara räntesatsen och återbetalningstiden som är det väsentliga för avbetalningen. Det finns två sätt att betala av lånet: rak amortering eller annuitetsamortering. I det förstnämnda fallet blir din kostnad densamma för varje månad under hela låneperioden. I det senare fallet så kommer du betala av mer i början av låneperioden men ju mer du betalar av ju mer sjunker din lånekostnad.

Lånealternativ

Men hur ska man veta hur man ska välja för lånealternativ? Ett bra sätt är att gå in på compricer.se. Där har du möjlighet att se över olika låneutställare genom att mata in information om bilen och köpeskillingen. Du får då snabbt ut de långivare som är mest attraktiva för det köp du vill göra.

En del långivare kräver bilen som säkerhet då du lånar köpeskillingen. Så är det inte alltid och du bör fundera över om det är den säkerhet som är bäst för dig att använda dig av. Banker kan även erbjuda vissa typer av billån om du är kund hos dem. På så sätt har du möjlighet att sänka dina lånekostnader för billånet. Gå in på din banks hemsida och leta upp rubriker som Medlemslån eller Lånemöjligheter för att se vad just din bank kan erbjuda. Även fackförbund har idag möjligheter att för sina fackanslutna erbjuda fördelaktiga möjligheter till att låna till en ny eller begagnad bil. Gå in på ditt fackförbunds hemsida och titta under medlemsförmåner.

Stort eller litet billån?

Du bör också ställa dig frågan hur stor bil du behöver? Har du behov av en stor bil? Varför? Har du en stor familj? Behöver du den i ditt arbete? Behöver du frakta mycket i den? I så fall kan ett större lån vara viktigt då det krävs för att få ditt arbete eller vardag att fungera. I de flesta fall räcker det oftast med ett mindre fordon och därför också ett mindre lån. Tänk på att om du lånar en mindre summa så kommer också din återbetalning att bli lägre vilket är viktigt att tänka på inför eventuella stundande lågkonjunkturer.

För och nackdelar med billån?

Så vad finns det då för för och nackdelar med att låna till ett bilköp? Egentligen skiljer sig det inte från andra stora investeringar du gör i livet och som du måste låna till. Ett lån är alltid sämre än att köpa något kontant då det alltid kommer kosta dig mer. Men få människor sitter med flera hundratusen kronor över och är därför helt enkelt nödgade att låna till större investeringar som en bil.

Ett alternativ kan vara att köpa en begagnad bil då dessa ofta brukar gå att få för ganska låga summor. Nackdelen är att de också kan gå sönder snabbt och bli till en förlustaffär. Fördelen med att låna till din nya bil är att du får råd att köpa en bil som du verkligen behöver och vill ha. Kanske är det en förutsättning för att få vardagen att gå ihop eller ditt jobb att fungera. Vad som är bäst vet bara du men se till att vara påläst innan du ger dig ut på lånemarknaden inför din nya bil.

Billån utan säkerhet

Ett billån är inte nödvändigtvis kopplat till bilen. Det betyder att långivaren egentligen lånar ut pengar, men att man som låntagare kan använda dem till det som man själv vill. Säljer man bilen vidare, finns det ingen uppgift om att bilen är finansierad med ett billån. Det här tycker många är en fördel, då det inte blir något krångel om man skulle sälja bilen innan skulden är betald. Billån utan säkerhet kallas även för privatlån.

Jämför billån

Man kan spara en hel del pengar på att jämföra billån och räntorna mellan de olika långivarna. Som vanligt är det den effektiva räntan som man som kund ska jämföra. I den är både kostnaden för själva lånet inräknat samt även eventuella avgifter som aviavgifter och administrativa kostnader.