Kreditupplysning

magnifier

Alla som någon gång tagit ett lån vet att lånegivaren gärna vill ha en kreditupplysning om dig eller din verksamhet, detta i syfte att få reda på om man tryggt kan låna ut pengar till dig. Det vanligaste är att man använder sig av Upplysningscentralen, ofta förkortat UC. UC är ett företag som ägs av några av de största svenska aktörerna på marknaden och tillhandahåller, säljer upplysningar om låntagares och potentiella låntagares kreditvärdighet. Det finns dock fler upplysningsföretag och det börjar bli allt vanligare att man som låntagare får erbjudandet att låna utan UC, något som alltså inte innebär att man slipper kreditprövning, utan att lånegivaren helt enkelt använder sig av ett annat företag.

Fakta om UC

Upplysningscentralen, oftast förkortat till UC, har funnits sedan 1977 och är landets största företag för kreditupplysning. Ägare är de största svenska storbankerna och numera har man även utländska delägare och man är verksamt även internationellt. Även om fler och fler upplysningsföretag har startats och blivit framgångsrika på senare år så har kreditupplysning sedan länge varit synonymt med UC, varför det ofta nämns när man ska ta ett lån.

Vad innebär lån utan UC?

Oftare och oftare möts man som potentiell låntagare av erbjudandet att få möjlighet att ta lån utan UC. Bakgrunden till detta är bland annat att fler kunder idag får lån, kunder som tidigare inte skulle ha fått det, kanske på grund av betalningsanmärkningar eller skulder.

Likväl ska man ha i åtanke att det är praktiskt taget omöjligt att helt slippa kreditbedömningar, ingen kreditgivare vill riskera att göra en dålig affär.

Det finns en mängd andra kreditupplysningsföretag som är verksamma på marknaden idag, inte sällan gör de kreditbedömningar när det gäller mindre lånesummor då dessa har blivit allt vanligare.

Anledningar till lån utan UC

Det finns en hel del anledningar till att man inte vill bli kreditbedömd. Ett, som dessutom blir vanligare är att man numera jämför fler och fler kreditgivare, något som i sin tur innebär att man samlar på sig en mängd kreditbedömningar som riskerar att försvåra för dig i framtiden att få lån. Om man kontaktar och jämför flera lånegivare så kan det se ut som att man tar mer lån en man faktiskt gör, något som kan missförstås för att man har dålig ekonomi och alltså inte bör låtas ta lån.

Det blir vanligare och vanligare att man istället för att ta lån som vanligt och kreditbedöms på traditionellt vis att man istället anlitar en låneförmedlare som dels förhandlar åt dig och dessutom bara kräver en kreditupplysning istället för en per kreditgivare som kontaktas.

Viktigt att tänka på

Som i samband med alla lån så ska man inte ta på sig mer än man klarar av. Om man vill slippa bli bedömd, av UC eller något annat kreditupplysningsföretag, av den anledningen att ens ekonomiska situation helt enkelt inte håller för det, då bör man ta ett steg tillbaka och se över sin ekonomi istället för att förvärra den ytterligare med alla de utgifter som lån ovillkorligen innebär.