Ränteavdrag på lån – så funkar det!

Det är inte alla som vet att det är möjligt att i deklarationen göra avdrag för den ränta man betalat på sina lån under året. Men det stämmer alltså – du kan få tillbaka upp till 30 procent av den ränta du har betalat.

I denna artikel går vi igenom hur ränteavdraget fungerar och vad du behöver tänka på. Häng med!

Nöjd man som fått pengar tillbaka på räntan

Lån som omfattas av avdraget

Ränteavdraget kan göras på i stort sett alla typer av lån. Som exempelvis bolån, snabblån, privatlån och så vidare. Det görs i samband med deklarationen och varje långivare ska rapportera in hur mycket du betalat till denne i ränta under året. Det kommer alltså vara förtryckt i deklarationen. Skulle du uppleva att någon uppgift saknas eller är felaktig kan du alltid korrigera detta på din deklarationsblankett.

Det finns ett lån som är undantaget från ränteavdraget och det är ditt CSN-lån. Detta beror på att räntan på detta lån redan är mycket låg – under 2019 var räntan på studielån endast 0,19 procent.

Så fungerar avdraget

Ränteavdraget är alltså på 30 procent av den ränta du har betalt in, upp till ett belopp på 100 000 kronor. Har du betalt mer än 100 000 kronor i ränta får du dra av 21 procent från det överstigande beloppet.

Det är på den nominella räntan som avdraget får göras. Det innebär att du inte får göra avdrag för exempelvis uppläggningsavgifter, aviavgifter eller förseningsavgifter. Du kan därför tjäna på att välja en långivare med större del nominell ränta och lägre avgifter – så länge den effektiva räntan är densamma!

Det är också bra att känna till att du bara får dra av ränta för det belopp du faktiskt betalt in (inte för vad du skulle ha betalat) och endast för den ränta du betalt in under det gångna året.

Om du har ett lån där du är betalningsskyldig tillsammans med någon annan kommer ränteavdraget göras automatiskt även för detta lån. Den inbetalda räntan kommer då fördelas 50/50 mellan er. Om ni är nöjda med denna fördelning behöver inga ändringar göras, men det går att justera vid behov.

Det kan till exempel vara bra om den ena parten betalat räntor på över 100 000 kronor, medan den andra partens räntor understiger 100 000 kronor. På så vis kan det vara mer fördelaktigt att flytta över avdraget till den vars räntekostnader understiger 100 000 kronor för att kunna dra av 30 procent på allt.