Minska behovet att låna genom att investera

Om du söker vägar till att undvika lån och att bli skuldfri, kan faktiskt löpande investeringar i fonder vara ett tips du kan utforska. Investeringarna ger inga omedelbara effekter på din situation idag, men över tid kan du få en mer robust ekonomi genom att ta små steg och spara löpande i fonder och aktier. Flitigt sparande över tid ger, om det inte skulle uppstå en mängd omvälvande händelser på finansmarknaderna, mer i plånboken, och det är något alla kan ha nytta av.

Med internet har det blivit successivt lättare att investera i fonder och aktier. Nätmäklarna och storbankerna har plattformar med fondmarknader och aktiemarknader där du ganska enkelt kan göra köp och försäljningar. Den svåraste biten med att investera är emellertid inte att göra själva affärerna, utan att veta vad man ska investera i. För något år sedan dök den första automatiserade tjänsten för fondplaceringar upp. Den har sedan följts av ett antal andra tjänster som gör det mycket enkelt att spara i fonder och aktier. Avanza Auto och Nordnet Robosave är två av de mest använda tjänsterna idag.

Spara enkelt i fonder hos Avanza

Avanza Auto är ett koncept med sex olika fonder som du kan köpa andelar i. Fonderna består i sin tur av andelar i en stor mängd andra fonder. Alla fonderna har låga avgifter, så du behöver inte oroa dig för att stora delar av dina insättningar går rakt ner i fondbolagens fickor.

De sex alternativen är skapade för att ge dig sex olika risknivåer att välja mellan. Väljer du nummer ett på listan kommer du att få ta del av en mer blygsam, men samtidigt betydligt säkrare, avkastning. Denna fond innehåller framför allt räntefonder. Väljer du i stället specialfond nummer sex blir risken betydligt högre.

Du kan investera i dessa fonder via autogiro och månadsspar. Det som krävs är att du öppar en depå eller ett ISK-konto och sedan ställer in att du vill göra automatiska köp varje månad. Ditt sparande på sikt sker sedan automatiskt månad efter månad.

Skräddarsydda portföljer hos Nordnet

Nordnet har valt en lite annan approach än konkurrenten Avanza. I produkten, som går under namnet Robosave, behöver du inte själv välja mellan olika fonder. I stället gör en digital assistent det åt dig, detta utifrån vad du svarar på ett antal frågor som är tänkta att ge en bild av din riskvilja. Tycker du inte om att förlora pengar blir du automatiskt rekommenderad en portfölj med låg risk. Visar dina svar istället att du kan sova gott även om värdet på dina investeringar skulle minska kan du rekommenderas en portfölj med högre risk.

Precis som hos Avanza kan du sätta upp ett månadssparande med automatiska dragningar och automatiska köp. Det finns emellertid ett litet problem, och det är att du måste börja med att sätta in minst 5000 kr. Först när du har gjort det kan du anmäla autogiro.

Slutkommentar: Att investera i fonder och aktier garanterar inte att dina pengar kommer att öka i värde. Värdet på dina pengar kan både gå upp och ner. Innan du börjar investera, se till att du är medveten om detta faktum.