Jobba med din ekonomi efter semestern

Har du börjat jobba efter semestern eller har du någon eller några veckor kvar? Är plånboken långt ifrån välfylld, eller vet du inte ens hur mycket du har att röra dig med? Du kan då med fördel göra en liten insats för att få lite bättre koll på ekonomin och dessutom ta steg för att säkra att du undviker ekonomiska problem när höststormarna börjar dra in.

Baksmälla efter semestern

Det är lätt hänt att ekonomin inte prioriteras till hundra procent under sommarmånaderna. Vem vill egentligen tänka på bolån och kreditkortsräkningar när man ska njuta av en välbehövlig semester? Utgifterna kan dra iväg och tillsammans med någon eller några oförutsedda utgifter av mer akut karaktär kan man sitta med extra skulder som ska betalas inom kort. Augusti är i sig en månad som kan vara lite besvärlig ekonomiskt bland annat i samband med skolstart för barnen och liknande.

Oavsett om du har en blygsam eller stor ekonomisk baksmälla efter sommaren gör du klokt i att jobba med ekonomin. Det går inte att stoppa huvudet i sanden och hoppas på att du som genom ett trollslag får koll på ekonomin.

Gå igenom nuläget

För att inte drabbas av ett chocktillstånd när räkningarna dimper ned i brevlådan i mitten av augusti är det bra att du gör en nulägeskoll. Vad har du på kontot? Hur mycket får du i lön, bidrag, med mera, den 25 augusti? Vilka räkningar vet du ska komma? Hur använde du kreditkortet under juli?

Summera sedan inkomsterna och ställ dem mot utgifterna. Går det inte jämnt upp? Behöver du spara pengar och/eller tjäna extra pengar för att klara av de första månaderna efter semestern utan att behöva låna eller handla på kreditkortet? Då är enkla tips att cykla, gå eller åka kollektivt istället för att ta bilen, planera maten och köpa billigare mat samt frysa eller säga upp abonnemang. Det finns stora pengar att spara på att verkligen hålla igen på utgifterna under en tid. Räcker det ändå inte? Då kan du ta din buffert i anspråk.

Har du ingen buffert? Då är ett alternativ att försöka få loss pengar genom att sälja saker på auktionssajter eller i köp och sälj-grupper på Facebook. Ett annat alternativ är att helt enkelt be snällt om att få uppskov med betalning av någon räkning. Det är faktiskt inte helt omöjligt att få en sådan förfrågan beviljad.

Planera fram till jul

När du har gjort nuläget klart för dig och börjat vidta åtgärder för att hantera det bör du också kika några månader framåt i tiden. Gör du inte det kan varje månad bli en ”brandsläckning” och det är något som garanterat ger upphov till stor stress.

Det första du ska göra är att lägga upp en budget. Vad kommer in varje månad och vart brukar dessa pengar gå? Finns det möjlighet att skruva på antingen inkomsterna eller utgifterna, eller både och? Det är givetvis enklare att skruva på utgifterna!

Det andra du ska göra är att planera för framtiden. Är det klokt att fylla på bufferten? Kan du betala av lite extra på ett privatlån för att snabbare bli skuldfri? Har du möjlighet att pruta på dina bolån? Kan du byta till en billigare bil? Dessa är exempel på frågor som du kan ställa dig själv för att analysera och jobba med din ekonomi så att den blir mer motståndskraftig i framtiden.