Banker tvingas visa snittränta

genomsnittsränta

Finansinspektionen vill nu att bankerna ska vara mer transparenta med sina med bolån. Att visa lägsta ränta kan många gånger vara irrelevant då räntan sätts utefter låntagarens rådande ekonomi och utefter fastigheten. Därför  gäller en ny regel från juni 2015, att banker och kreditbolag med bolån måste redovisa sin snittränta. Långivarna måste varje månad, även redovisa den snittränta som betalats av den befintliga kunden. Den genomsnittliga räntan ska visas i samtliga fall, även på långivarnas hemsidor.

Den nya regeln gäller alla former av bolån, både bundna och rörliga. Bankerna ska även kunna visa en historik för bolånets ränta de föregående 12 månaderna.

Finansinspektionens motivering

Finansinspektionens nya regler ska skapa bättre förutsättningar för konsumenten för att denne ska kunna fatta ett medvetet beslut och för att kunna göra en realistisk jämförelse. Det är även viktigt för att stärka konsumentens ställning mot bankerna, säger Finansinspektionen.

De nya reglerna innefattar även krav på att bankerna ska informera dig som konsument om vad som påverkar räntan. Konsumenten ska alltså få en tydlig motivering till varför en viss ränta sätts.

Sverigekredit välkomnar beslutet

Vi har länge efterfrågat och forskat i dessa frågor för att kunna erbjuda en mer realistisk jämförelsetjänst av bolåneräntor. Nu som först får vi möjligheten att verkligen förbättra vår tjänst och att göra den ännu tydligare för våra användare. Med den genomsnittliga räntesatsen som utgångsvärde kommer våra användare att snabbt och enkelt få en bra översikt över de Svenska bankernas räntor. Detta tror vi också kommer att sätta ännu hårdare konkurrenspress på bankerna, som måste hålla en så låg genomsnittlig ränta som möjligt.

Källa: DN Ekonomi