Välj lån

Välja rätt

Det finns en lång rad olika typer av lån på kreditmarknaden för privatpersoner och det kan skapa viss förvirring. Vilket lån ska man egentligen välja? Det är emellertid faktiskt inte så komplicerat att välja lån som man kan tro, och det finns två frågor du kan ställa dig för att du enklare ska kunna hitta rätt. Nedan kan du läsa mer om dessa frågor och hur ditt svar på dem automatiskt leder dig rätt.

Hur mycket behöver du låna?

Den här första frågan är för dig som behöver kontanter till exempel för en resa, för att täcka räkningar, för reparation av bilen, och så vidare, och alltså inte ska använda pengarna för att köpa en kapitalvara eller annan egendom.

Du har helt enkelt ett behov av att låna, men hur stort är behovet? Beroende på ditt svar kan du i princip välja mellan två typer av lån, nämligen snabblån/smslån eller privatlån.

Gränserna mellan snabblån och privatlån håller till viss del på att suddas ut, men fortfarande gäller generellt att snabblån är till för mycket små lånebelopp (under 10 000 kr) medan privatlån är till för lite större belopp. Du kan nämligen låna upp till 400 000 kr med ett privatlån.

Om vi tittar på den grundläggande utformningen av dessa två lånetyper finns inga större skillnader. Båda lånen är lån utan säkerhet och det är den löpande betalningsförmågan (med andra ord din inkomst) som fungerar som en slags implicit säkerhet ut långivarens perspektiv. Klart är dock att ett snabblån är ett dyrare lån och det innebär att du, i det fall du vill låna ett belopp på omkring 10 000 kr, bör ansöka om ett privatlån i stället.

Vad ska du köpa för lånet?

Den andra frågan är för dig som behöver låna för att köpa en speciell typ av egendom. Det finns en rad mer specialiserade lånetyper och de är alla knutna till finansiering av köp av viss egendom. Några mycket tydliga exempel är bolån och billån.

Om du ska köpa en bil hos en bilhandlare är det ett billån du ska teckna och ska du köpa en bostad eller ett fritidshus tecknar du ett bolån. Ska du köpa en begagnad kan du även teckna ett privatlån för inköpet, men det är endast ett alternativ i det fall ett billån inte kan komma ifråga, till exempel på grund av att bilen har ett alltför lågt marknadsvärde. Exempel på andra specialiserade lån med säkerhet i den egendom som förvärvas är MC-lån, husvagnslån, ATV-lån, båtlån och skoterlån.

Välja långivare

Att välja rätt lånetyp är, som du har sett ovan, inte så svårt. Det är lite knepigare att välja långivare. Det är här Långuiden.nu kommer in i bilden. Vi presenterar de olika lånetyperna och listar de långivare som erbjuder dem för att du enklare ska kunna jämföra erbjudanden med avseende på räntor och avgifter, allmänna villkor och så vidare.