Sms lån

SmslånSmslån är den minst komplicerade lånetypen. Detta lån är också det som går snabbast att ansöka om. Idén med sms lån är helt enkelt att erbjuda privatpersoner i trängande behov av kontanter enkla och snabba krediter. Sms lån, eller snabblån med ett annat namn, dök upp i Sverige år 2006 och sedan har marknaden vuxit i snabb takt.

Smslån ska i utgångspunkt fungera som snabba krediter för ”brandsläckning” i hushållsekonomin. Kort sagt bör denna lånetyp användas för att man exempelvis ska kunna bli av med räkningar man ligger efter med eller för att köpa nödvändigheter till hemmet.

Ansök om sms lån i tre enkla steg

En stor fördel med sms lån är enkelheten och det är en ganska enkel process att ansöka om snabblån. Låneprocessen består i princip av tre steg, av vilka låntagaren är involverad i enbart ett.

Första steget är själva låneansökan. Hos de flesta kreditgivare som erbjuder smslån kan ansökan skickas in via nätet och dessutom signeras elektroniskt med e-legitimation. En del kreditgivare erbjuder också kunderna att ansöka via sms och/eller telefon. En låneansökan är normalt ganska okomplicerad. Vad kreditgivaren behöver ha information om är:

  • Grundläggande personuppgifter (personnummer, adress, med mera)
  • Lånebelopp och kredittid
  • Telefonnummer

Det andra steget står långivaren helt och hållet för. Med ditt personnummer hämtar långivaren en kreditupplysning från ett kreditupplysningsföretag man samarbetar med och gör sedan en kreditprövning. Det som prövas är framför allt inkomsten i relation till det önskade lånebeloppet. Eventuella betalningsanmärkningar är en annan sak långivaren tittar efter. En del kreditgivare inom sms lån ger avslag på ansökningar med betalningsanmärkning medan andra kan godkänna sådana ansökningar i det fall ekonomin i övrigt ser bra ut. Läs mer om smslån med betalningsanmärkningar och se vilka kreditbolag som godtar anmärkningar.

Det tredje steget är själva utbetalningen. Långivaren betalar ut lånebeloppet till det bankkonto du har angett antingen vid inlämnandet av ansökan eller i ett senare skede. Det tar normalt maximalt en bankdag innan du har pengarna på kontot.

Tips för dig som vill låna med sms lån

En vanlig uppfattning kring smslån är att denna lånetyp är mycket dyr. Det är till stor del helt sant, i varje fall i jämförelse med andra lånetyper. Att notera är emellertid att det idag finns möjlighet att ta ett snabblån som löper utan några som helst kostnader. I dagsläget finns en handfull kreditgivare som har tagit fram sådana erbjudanden.

Några inskränkningar finns emellertid och i regel får du nöja dig med ett visst lånebelopp och en viss låneperiod. Om du kan acceptera de lite särskilda villkoren kan du dock låna gratis. Se bara till att betala tillbaka hela lånet i tid.

Flexibla snabbkrediter

Snabblånen är här för att stanna och det är positivt att marknaden hela tiden växer. Ju större marknad, desto fler långivare har man att välja mellan och desto större blir konkurrensen (vilket innebär bättre erbjudanden).

I takt med att marknaden för sms lån växer uppstår också nya produkter. Sist i ut raden av snabblånsliknande krediter är de så kallade flexibla krediterna. Dessa fungerar i stort på samma sätt som kreditkort, med den skillnaden att man som kredittagare inte betalar några avgifter för möjligheten att utnyttja krediten. Något fysiskt kreditkort får man heller inte i handen. När man behöver pengar går man in på sitt konto hos kreditgivaren och gör en utbetalning till sig själv. Den utnyttjade krediten regleras sedan med jämna mellanrum, precis såsom gäller för ett kreditkort.