Kreditkort

creditcard

Ett populärt betalningsalternativ är kreditkortet. Kreditkortet bör dock inte enbart ses som en slags låneform, då det är mer vanligt att folk som har pengar använder det i vardagliga livet. Användning av ett kreditkort kan ge bra bonuspoäng inom olika genrer som ofta är mycket fördelaktiga.

Vad skiljer kreditkort och bankkort åt?

Ett vanligt bankkort bygger endast på de inkomster och tillgångar du har på kontot. Ett bankkort är en trygg och stabil grund att stå på för att undslippa finansiella undergångar. När pengarna är slut, är de helt enkelt slut.

Ett kreditkort ansöker du om hos valfri långivare som erbjuder kredit upp till en viss gräns (beroende på din inkomst). Krediten kan du använda de gånger du riskerar att gå minus i din månatliga ekonomiska budget. Fakturan på ditt kreditkort kommer i slutet av månaden på det belopp som du utnyttjat + ränta.

Andra fördelar med kreditkort

Att ha ett kreditkort som används vid sidan om ens bankkort kan jämföras med att låna av sig själv.

  • Kreditkort är ett mycket bra och flexibelt alternativ till att ta lån, vid oförutsägbara utgifter exempelvis.
  • Du kan samla mycket bonus inom vissa områden med ditt kreditkort som sedan kan utnyttjas förmånligt, ex. reseförsäkring och avbeställningsskydd.
  • Ett flertal långivare erbjuder upp till 45 dagar räntefria perioder.
  • Skjut upp dina betalningar/fakturor eller välj att delbetala utan att riskera att få ditt kort spärrat.

Tänk på!

Ett kreditkort ger dig inte några särskilda befrielser eller rättigheter att inte betala. Du har alltid krav på dig att betala den summan som du använt inom angiven tid. Ärendet kan i annat fall gå vidare till inkasso och i sin tur till Kronofogden – vilket kan få allvarliga konsekvenser.

Har du en ostadig ekonomi rekommenderar vi dig att börja budgetera noggrant och hushålla med de pengar du får i inkomst, först och främst. Det finns alltid en risk att ta lån, även med fördelaktiga sådana såsom kredit.