Bli skuldfri

Skuldfri

Oavsett om du har en besvärlig skuldsituation med lån och krediter som gräver stora hål i plånboken varje månad eller bara vill bli av med en del krediter för att minska din skuldsättning har vi här fem tips du kan använda dig av. Om du är idog och ser långsiktigt på saken har du alla möjligheter att sänka din skuldsättning och kanske till och med bli skuldfri. Notera att tipsen inte är rangerade i någon slags prioritetsordning.

Ta det dyraste lånet först

En grundregel när det gäller att minska skuldbördan är att beta av de dyraste lånen först. De dyra lånen tar mer av din inkomst i anspråk och ju snabbare du blir av med dem desto bättre. Generellt kan man säga att kreditkortsskulder, krediter för avbetalningsköp, snabblån och dyrare privatlån ska prioriteras när du vill minska din skuldsättning eller bli skuldfri. Tipset är att titta på vilka räntesatser lånen och krediterna löper med och helt enkelt ta den absolut dyraste krediten först. När den är avklarad går du vidare till den näst dyraste krediten, och så vidare.

Samla krediter i större lån

Ett sätt att på ett snabbare och lite mer smidigt sätt bli av med de lite dyrare lånen och krediterna är att ansöka om ett privatlån på ett belopp som täcker den totala skuldbördan. När du har pengarna från privatlånet på kontot betalar du sedan av alla dyra krediter med en gång. Skuldbördan blir exakt lika stor som tidigare, men du får en betydligt lägre ränta att betala månadsvis, vilket gör att lånekostnaderna minskar. Denna typ av lån brukar kallas för hopbakslån eller samlingslån.

Dra inte på dig nya krediter

Om du menar allvar med att bli skuldfri, eller att åtminstone minska dina totala skulder, ska du självklart undvika att dra på dig nya krediter. Det gäller att vara ganska hård mot sig själv och inte tillåta några snedsteg. För många är den största utmaningen att undvika avbetalningsköp, det vill säga till exempel köp av TV, tvättmaskin och liknande kapitalvaror på avbetalning, samt kreditkortsköp.

Klipp kreditkorten

Kopplat till punkten just ovan är att du bör klippa dina kreditkort för att undvika spontaninköp som adderar till skulden. Om det ändå finns behov av en buffert i form av en kredit kan det vara en idé att se över kreditgränserna. Grundregeln är givetvis att ju lägre kreditgräns du har, desto bättre är det.

Omförhandla lån när du kan

På avbetalningsköp, snabblån och privatlån har du ingen möjlighet att påverka räntesatsen, men på bolån kan du göra det och det är en möjlighet du absolut ska utnyttja. Om du har rörlig ränta på bolånen eller om du har ett bundet bolån som snart ska läggas om, se till att boka in ett möte med din bankkontakt för att se om du har några möjligheter att förhandla ner räntan. Normalt har bankerna en rejäl marginal på sina bolån och det är fullt möjligt att pruta.

Ett annat alternativ när det gäller just bolån är att flytta bolånen till en bank som har avtal med facket om så kallade medlemslån. Det går ofta att få stora ränterabatter genom att gå via facket.